Dine muligheter og medvirkning
I Stiftelsen Måløykollektivene er ungdommene med på å bestemme hva som skjer i deres hverdag. Både individuell og kollektiv medvirkning står sentralt.
Ungdommene er med på å bestemme sin egen ukeplan, handlingsplan, sine egne mål og behandlingsforløp. Vi mener at en forutsetning for at målarbeidet skal lykkes, er at ungdommene har et eierforhold til sine egne mål.
Hvert kollektiv har også sitt eget ungdomsråd. Der samles alle ungdommene for å ta opp saker som de er opptatt av. Det som blir tatt opp i ungdomsrådet blir vurdert på et behandlingsmøte, og ungdommene får et begrunnet svar på de ulike forslagene.
Vi som jobber i Stiftelsen Måløykollektivene har lang erfaring og kompetanse for å bistå ungdommene ved behov. Det kan være å hjelpe til med å klage på et vedtak eller forstå en ungdoms rettigheter.
Dine rettigheter når du bor hos oss
Den tidligere Rettighetsforskriften, også kjent som Forskrift om rettigheter og bruk av tvang under opphold i barneverninstitusjon, var en norsk forskrift som sikret barn og unges rettigheter under opphold i barneverninstitusjoner. Formålet med forskriften var å beskytte barn og unge mot unødig og uforholdsmessig bruk av tvang, samt å ivareta deres rettigheter og interesser. Denne forskriften er nå innlemmet i Barnevernloven.
Her er det flere hovedelementer:
- Rettigheter: Barn og unge har rett til å bli behandlet med respekt, og deres integritet skal ivaretas. De har rett til å motta informasjon om deres rettigheter, samt å få ta del i beslutninger som angår dem.
- Begrensning av tvang: Tvang skal kun brukes som en siste utvei og skal være nødvendig og forholdsmessig. Det skal være klare og strenge krav til når og hvordan tvang kan benyttes.
- Tiltak uten samtykke: Forskriften regulerer hvilke tiltak som kan iverksettes uten barnets samtykke, og det skal dokumenteres hvorfor tiltaket er nødvendig.
- Klageadgang: Barn og unge har rett til å klage på vedtak om tvangsbruk. Klagen skal behandles av en uavhengig klageinstans.
- Tilsyn og kontroll: Forskriften etablerer et system for tilsyn og kontroll med barneverninstitusjoner for å sikre at barn og unges rettigheter ivaretas og at tvangsbruk er innenfor lovens rammer.
Gjennom ungdommenes rettigheter i Barnevernloven arbeider norske myndigheter for å styrke barn og unges rettigheter i barneverninstitusjoner og redusere risikoen for unødig og uforholdsmessig tvangsbruk.
Kollektiv
Tiltakskjeden til Stiftelsen Måløykollektivene består av kollektivplassering og mulighet for botrening.
Vi har kollektiv med ulik størrelse og plassering. Sammensetningen av ungdomsgruppene på de forskjellige kollektivene er viktig når vi plasserer ungdommen. Vi ønsker at miljøet skal være jevnt fordelt på kjønn, alder og geografisk tilhørighet.
Hvordan er det å bo i våre kollektiv?
Medleverskapet (de voksne bor med ungdommene) gir gode forutsetninger for relasjonsbygging. Fellesskapet i kollektivet skal være trygt, med forutsigbare rammer og forventninger.
Bo- og levefellesskapet preges av utviklings- og læringsprosesser for de ungdommene som bor på kollektivet. Kollektivet (både voksne og unge) er en pådriver for den enkeltes utvikling. Vårt behandlingsarbeid bygger på å bearbeide erfaringer, planlegge og gjennomføre aktiviteter og sosialt samvær. Vi tar hensyn til den enkelte ungdom i et helhetlig perspektiv der familie og nettverk også har betydning for resultatet.
Vi legger vekt på at de unge blir en del av lokalmiljøet gjennom deltakelse i aktiviteter og skolegang, samt at de gjenoppretter kontakten med positive venner i hjemmemiljøet.
Vår oppgave er å legge til rette for en positiv utvikling, der ungdommen får en forståelse av sin egen situasjon og sine egne utviklingsmuligheter.
Fakta
Vi tar i mot ungdom i alderen 13 til 18 (20) år med rus- og atferdsvansker. Alder ved inntak er 13 til 18 år, og ungdommene kan følges opp fram til fylte 23 år (jfr. barnevernloven). Alle plasseringer er hjemlet i Lov om barneverntjenester §6-1 og §6-2. Plasseringen kan være i kombinasjon med § 5-1 ved inntak. Utover i behandlingsprosessen kan vedtak endres til hjelpetiltak.
BUF-etat region vest har godkjente kollektivene med beliggenhet i Måløy-området i Vestland fylke; Måløykollektivet, Kannesteinen minikollektiv og Sjøly minikollektiv. Statsforvalteren i Vestland fylke fører tilsyn med kollektivene.